luni, 20 iunie 2016

România la EURO 2016: „PUNE-O PE AVARII, NU STĂM MULT!”

I

Ne-a bătut Albania.
Confirmare înseamnă  să scapi de îndoieli.

Nu poți avea  permanent certitudini.  Lumea zice că, dacă ai cât de cât ceva minte și o folosești, vei descoperi mereu câte-un motiv să nu fii sigur de aia ori de ailaltă. În context mintoșii din această categorie emit gândiri de genul   „ numai proștii au certitudini”. Evident că au dreptate, dar faptul că au grijă ca această afirmație să-I excludă nu înseamnă că-I și includ pe ei în grupa mare.

Mă tot întrebam de  multă vreme. Noi, românii, nu avem stofă de campioni mondiali? Ba da, firește că avem! E acolo, în absconsul ființei noastre, numai că n-a venit timpul și nici n-a ridicat capul omul pe care providența l-a desemnat să facă acea echipă de vis căreia el să-I releve potențialul.
Impresia care rămâne după multe episoade ratate din experiența fotbalistică românească, de club ori de națională, e tristă. Putem desigur, să rămânem la  nivel de lamentări dar cu siguranță o încercare de analiză poate ajuta la înțelegerea cauzelor și, cine știe, poate și remediem ceva.
Încep cu o concluzie: trăim vremuri în care orice analiză de fenomen sportiv se raportează la bani. Într-un fel sau altul, cei implicați în formarea, pregătirea, promovarea și tot lanțul reprezentării sportivilor la diferite niveluri de performanță ne vor convinge că fără bani nu se poate face performanță. Greu de combătut o astfel de raportare. Cu atât mai mult cu cât acolo sus, unde se nasc legende și povești de success, se vehiculează mulți, mulți bani. Câți dintre acești bani  se întorc la geneză? Acolo unde a răsărit, s-a format și a crescut un fotbalist de rasă, cel al cărui câștig săptămânal poate asigura traiul pe un an al familiei celui care l-a învățat cum să-și pună tenișii-n picioare, primul lui antrenor?
Fotbalul, după cum știți, nu e doar ce vedem la televizor. E doar vârful icebergului. Poate părea banal dar asta nu înseamnă că nu e adevărat, partea care nu se vede e extrem de importantă.
         Fenomen de masă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu